een ode aan kokosvet

kokosvetbanner

Ode. Lof. Liefde. Al die titels en meer verdient kokosvet. Even serieus, kokosvet is echt fijn spul. Kokosvet kan voor enoooorm veel doeleinden gebruikt worden. Vandaag vertel ik jullie over kokosvet en de rol van kokosvet in mijn leven, hihi.

Kokosvet komt van de kokosnoot (goh). Kokosolie en kokosvet door elkaar heen gebruikt. Dit komt doordat in de landen van herkomst (vooral de Filippijnen, Indonesië en India) het product vloeibaar is (olie) maar doordat het in Nederland minder warm is, is het product hard (vet) bij kamertemperatuur. Pure kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24-26 °C. Dit betekent dat wanneer je kokosvet op je hand doet, het vrijwel meteen in olie verandert. Dus, wat kan je allemaal met kokosolie?

Make-up verwijderen

De laatste tijd ben ik weer erg lui als het gaat om mijn make-up verwijderen, maar wanneer ik goed mijn make-up verwijder zie ik vrijwel meteen vooruitgang in mijn huid. Echt. Dus, hoe verwijder ik mijn make-up op de intensieve manier?

  1. Ik neem een beetje kokosvet op mijn handen en wrijf dit tot olie.
  2. Vervolgens wrijf ik dit met circulerende bewegingen over mijn oogleden, totdat mijn wimpers vrij zijn van mascara.
  3. Hierna pak ik een nat washandje en haal de vettigheid van mijn gezicht af.
  4. Als de vettigheid weg is (je panda ogen mogen nog even blijven) pak ik make-up remover. Zo’n melkachtige, weet je wel. Die verdeel ik over mijn handen en wrijf ik goed over mijn hele gezicht. Ik merk dat ik het fijner vind om de make-up remover met mijn handen op mijn gezicht te smeren, maar met wattenschijfjes kan natuurlijk ook.
  5. Hierna maak ik mijn hele gezicht schoon met een handdoek.
  6. Als laatste stap dep ik met een wattenschijfje micellair water (Garnier) op mijn gezicht. Vervolgens kan je nog nachtcrème o.i.d. aanbrengen.

kokosvetgebruiksding

Bakken

Kokosvet wordt in de keuken vooral gebruikt om te bakken, braden of frituren. De olie is voor dat doel zeer geschikt, omdat het een zeer hittestabiele olie is: het heeft een hoger rookpunt dan bijvoorbeeld olijfolie. Voor frituren schijnt kokosolie geweldig te zijn, zelf heb ik daar alleen (nog) geen ervaring mee. Kokosolie gaat volgens gebruikers tot wel 15 keer zo lang mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën en heeft doorgaans een natuurlijke houdbaarheid van wel 2 jaar na productie.

Ook als vervanger van roomboter of margarine is kokosolie/kokosvet geschikt. Kokosolie levert gemiddeld zo’n 8,3 – 8,6 kcal per gram, terwijl vetten normaal gesproken 9 kcal per gram leveren.

 

Lichaamsverzorging

Koksvet is echt een topper als het gaat om lichaamsverzorging. Ik heb (vooral in de herfst en winter) last van eczeem bij mijn ellebogen. Ik ben al een aantal keer naar de dokter geweest voor allerlei smeersels, niks hielp. Toen besloot ik maar gewoon body butters en dat soort dingen die ik in huis had op mijn eczeem te smeren. Voor mij hielp dat enorm. Vooral kokosvet hielp. Ik heb een supergevoelige huid. Maar, je hoeft natuurlijk niet pas kokosvet op je lichaam te smeren als je eczeem hebt, want ook als je huid gewoon een beetje droog is, of je gewoon jezelf net even extra wilt pamperen kan je kokosvet gebruiken. Puur kokosvet is zoals het zegt, puur natuur. Zo fijn. Super hydraterend en ik vind de geur van kokos ook nog eens lekker. Yay!

kokosvetachterkant

Masker

Kokosvet is voor bijna alles goed, joh. Make-up verwijderen, bakken, braden, frituren en als lichaamsverzorging. Maar dat is nog niet alles! Ik gebruik regelmatig kokosvet als haarmasker. Dan pak ik gewoon een hoop vet, dat wrijf ik tot een olie met mijn handen en dat verdeel ik dan in mijn haar. Ik focus me het meest op de puntjes van mijn haar, maar in de rest van mijn haar smeer ik het ook. Vervolgens maak ik mijn haar vast met een klem op mijn hoofd en laat ik het vet zijn werk doen. Na een tijdje spring ik onder de douche om het masker er uit te wassen (met shampoo). Het resultaat: super zacht, verzorgd en dikker voelend haar. Kijk, dat is wat we willen! 🙂

Ik heb mijn pot kokosvet begin vorig jaar gekocht en ik ben pas op de helft. Je doet best lang met zo’n pot, tenzij je hem vaak gebruikt om mee te bakken, dan gaat het best hard. Mijn pot is ongeveer een halve kilo en ik heb hem volgens mij voor ongeveer €10 bij de Tuinen gekocht. Tegenwoordig is kokosvet veel makkelijker verkrijgbaar, zelfs de Albert Heijn verkoopt het, en dus vast ook andere supermarkten. De prijs zal trouwens ook wel gedaald zijn :).

Bron: wikipedia, voedingscentrum, kokos-olie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *